Beslenme UzmanıKabızlık

Kabızlıkla Mücadele: Doğal Çözümler ve Beslenme İpuçları

Kabızlık: Semptom ve Nedenleri

Kabızlık bir hastalık değil bir semptomdur (belirti). Kabızlık, çocuklar ve yaşlılar arasında daha yaygın olmakla birlikte, bağırsak ritminin bozulmasıyla ortaya çıkan bir durumdur.

Kabızlık Belirtileri ve Uzman Görüşü

Her insanın bağırsak alışkanlıkları farklıdır. Amerikan Gastroenteroloji Derneği’ne göre uzun süredir kabızlık sorunu yaşıyorsanız ve dışkıda kan, kalıcı karın ağrısı, açıklanamayan kilo kaybı, bulantı, kusma ve bağırsak hareketlerinde ani bir değişiklik gibi durumlar söz konusu ise mutlaka bir gastroenteroloji uzmanına başvurmalısınız.

Kabızlığın Nedenleri: Beslenme ve Yaşam Tarzı

Kötü beslenme alışkanlıkları, hareketsiz yaşam tarzı sıklıkla kabızlığa neden olmaktadır.

Kabızlıkta Beslenme Önerileri

Beslenmenize çiğ ve pişmiş sebzeler, meyveler, kepekli tahıllar, baklagiller, kuru erik, kuru kayısı gibi posa açısından zengin yiyecekler eklemelisiniz. Başlangıçta gaz şikayetleriniz olabilir. Bundan dolayı posadan zengin besinlerinizi kademeli olarak arttırmalısınız. Posa (lif) alımınızı arttırdıkça lifin etkili bir şekilde çalışabilmesi için içtiğiniz su miktarını da arttırmalısınız.

Doğal Çözümler ve İçecekler

Sabah uyandığınızda 1 bardak suya limonun suyu ve hatta kuru erik suyu gibi ılık bir içecek kabızlığınızı gidermeye yardımcı olabilir. Bazen basit bir bardak sıcak su bile bağırsak hareketlerinizi arttırmaya yardımcı olur.

Probiyotikler ve İşlenmiş Gıdalar

Yoğurt ve kefir gibi probiyotikten zengin besinlere beslenmenizde yer vermelisiniz. İşlenmiş gıdaları azaltmalısınız.

Sıvı Tüketimi ve Egzersiz

Her gün düzenli, belirlenen miktarda su içmelisiniz. Sıvı kaybına neden olan alkol ve kafeinli içeceklerin tüketimini sınırlandırmalısınız. Düzenli egzersiz yapmalısınız. Bağırsak hareketi yapma dürtüsü hissediyorsanız, ertelememelisiniz. Kendinizi her gün aynı saatte bağırsak hareketi yapacak şekilde eğitmelisiniz.

Diyetisyen Aynur Ay Tezcan

Bunları da beğenebilirsiniz...
Besin BilgileriBeslenme Uzmanı

Havuçların Besin Değerleriyle Gelen Sağlık Mucizesi

Havuçların Renk Çeşitliliği ve Besin Değerleri Havuçlar sarı, beyaz, turuncu, kırmızı ve mor gibi birçok renkte bulunur. Özellikle beta karoten, lif, K1…
Beslenme UzmanıSıkça Sorulan sorular

Çocukların Gıda Kıvamına Alışması: Adım Adım Beslenme Tavsiyeleri

SORU: 2,5 yaşındaki çocuğum hala tüm yemeklerini püre olarak yemek istiyor, asla çiğnemek istemiyor. Bu zararlı mıdır ve ne yapabilirim? Çocukların Gıda…
B12Beslenme Uzmanı

B-12 Vitamininin Çocuk Sağlığı Üzerindeki Hayati Rolü

Mini Gurmelerimizin Beslenmesinde B-12 Vitamininin Önemi B-12 vitamini, çocukların sağlıklı büyüme ve gelişimi için kritik bir rol oynar. Beyin gelişimi, sinir sistemi…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir