Özge Öner ÖzcanPsikologUzman Tavsiyesi

Parmak emme davranışı karşısında ne yapmalı?

Uzman Psikolog Özge Öner Özcan diyor ki;

Bebeklerde Emme Refleksi: Doğuştan Gelen Bir İçgüdü

Emme refleksi, bebeklerin doğuştan itibaren sahip oldukları bir olgudur. Yenidoğan bebeğin yegane işi emmek ve böylelikle doyum sağlamaktır. Dış dünya ile olan bağını ağız çevresi ile kurar.

Geçiş Nesneleri Nedir? Bebeklerin Güven ve Rahatlama İhtiyacı

Bebekler 4. aylarından itibaren, anneleri yanlarında olmadıklarında kendilerini güvende hissedebilmek ve rahatlayabilmek için bazı eşyalara ihtiyaç duyarlar. Bu bir mendil, battaniye veya yumuşak oyuncak olabilir. İngiliz psikanalist D.Winnicott, bu eşyalara ‘geçiş nesnesi’ adını vermiştir. Winnicott’a göre bu nesneler, bebeğin tam uykuya geçerken kullanmadan edemediği ve endişeye karşı bir savunma niteliği taşır.

Bu nesne her ne ise, önemli olmayı sürdürür. Ebeveynler de bu nesnenin bebek için taşıdığı değeri fark eder ve bir yere giderken yanlarında götürürler. Geçiş nesneleri, 4-12 aylar arasında görülüp, ileriki yıllarda da 3-4 yaşa kadar önemini sürdürebilmektedir. Daha sonraları büyüyen ve ilgi alanı genişleyen çocuk bu nesneyi kendiliğinden bırakabilir. Ancak ileri zamanda yaşanan herhangi bir yoksunluk durumunda tekrar ortaya çıkabilir.

Parmak Emme Davranışı: Bebeklerde Rahatlamanın Bir Yolu

Bebekler huzursuz olduklarında rahatlamak için kendiliğinden bir geçiş nesnesi seçmemişlerse, kendi bedenlerine dönebilirler. Bu zamanda parmak emme davranışı ortaya çıkar.

Böyle bir durumda bebeklerinizi yavaşça kucaklayıp, şefkatli bir ses tonu ile onu rahatlatmak, okşamak ve ihtiyaçlarını karşılamak yararlı olacaktır. Çünkü parmak emmek, rahatlatan annenin yerini alan bir durumdur. Bebekler, gerginlik durumlarında, dişleri çıkarken, acıktıklarında, sütten kesildiklerinde, uykuya geçerken parmak emebilirler. Bu durum, bebeklik ve ilk çocukluk dönemlerinde normal olarak karşılanabilir. Ancak 3-4 yaşına doğru azalması beklenir.

Parmak Emme Davranışını Azaltmak İçin Yanlış Yöntemlerden Kaçınma

İleriki yaşlara taşınan parmak emme durumunda, çocuğa benzer rahatlama duygusunu yaşatacak farklı bir alan bulmak gerekir. Bu alanı bulamayan çocuk, parmak emme davranışından vazgeçemez. Böyle bir durumda aile, çocuğa öfkelenip, bundan kurtulması için bir takım yöntemler geliştirmeye çalışabilir. Acı oje sürmek, ele vurmak, eli bağlamak, kızmak, eleştirmek gibi olumsuz yöntemler denebilir. Ancak çocuk bu durumlara maruz kaldığında stres düzeyi artar ve parmak emme davranışını daha çok gösterir.

Çocuklarda Parmak Emme Davranışını Yönetmek İçin Uzman Desteği Ne Zaman Gereklidir?

Bu durumda, ailenin endişe düzeyi arttığından, bir uzmana danışmakta fayda vardır.

Uzman Psikolog Özge Öner Özcan

Bunları da beğenebilirsiniz...
6 - 12 Aya Kadar BeslenmeÇocuk DoktoruSultan Doğan DuyarUzman Tavsiyesi

İnek Sütü 1 Yaş Öncesi Neden Önerilmiyor? Bebek Beslenmesinde Doğru Seçenekler

Mini gurmelerin Çocuk Doktoru Sultan Doğan Duyar diyor ki; Taze İnek Sütü: Çocuklar İçin Önemli Bir Besin Kaynağı mı? Taze inek sütü,…
Çocuk DoktoruSultan Doğan DuyarUzman Tavsiyesi

Çocuklarda Ateş Nedir? Doğru Ateş Ölçüm Yöntemleri ve Sıcaklık Değerleri

Mini gurmelerin Çocuk Doktoru Sultan Doğan Duyar bugün bize ‘’Çocuklarda ateş nedir ve hangi yöntem ile en doğru ölçüm yapılır?’’ sorusunun cevabını…
6 - 12 Aya Kadar BeslenmeÇocuk DoktoruSultan Doğan DuyarUzman Tavsiyesi

Ek Gıdaya Ne Zaman Başlanmalı? 6. Ayın Önemi ve Erken/Geç Başlamanın Riskleri

Neden Ek Gıdaya 6. Ayda Başlanmalı?Mini gurmelerin çocuk doktoru Sultan Doğan Duyar diyor ki; Şimdi size neden ek gıdaya 6. Ayda başlanılması…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir