Besin BilgileriBeslenme UzmanıUzman Tavsiyesi

Badem: Çocuklar İçin Sağlıklı Tüketim Önerileri

Mini Gurmelere Kuruyemişleri Sevdirmek Mümkün mü?

Kuruyemişler çocukların sağlıklı beslenmesinde önemli bir yer tutar. Özellikle badem, lezzeti ve besleyici içeriği ile mutfakların vazgeçilmezlerinden biridir.

Badem dünya çapında en popüler kuruyemişlerden biridir. Besleyicidir ve genel olarak sağlığımıza faydalıdır. Ancak bazı mini gurmeler bademi doğrudan yemeyi reddedebilir. Peki, bademi çocuklar için daha cazip hale getirmek mümkün mü?

Çocuklar Neden Badem Yemekten Kaçınıyor?

Bademin sert dokusu, çiğnemesi zor bir yapıya sahip olması veya hafif acımsı tadı, bazı çocukları rahatsız edebilir. Ayrıca, fındık veya kaju gibi daha yumuşak kuruyemişleri tercih eden çocuklar, bademi sert ve kuru bulabilir.

Bademi Çocuklar İçin Daha Cazip Hale Getirme Yöntemleri

Bademi doğrudan yemek istemeyen çocuklar için farklı alternatifler sunarak bu sağlıklı besini beslenme rutinlerine dahil edebilirsiniz.

  • Badem ezmesi yapın. Katkısız ev yapımı badem ezmesi, ekmek üzerine sürülebilir veya meyve dilimleriyle birlikte sunulabilir.
  • Smoothie’lere ekleyin. Muz, süt veya yoğurt ile blender’dan geçirilmiş badem, çocukların içeceğine doğal bir besleyicilik katar.
  • Enerji topları yapın. Bademi hurma, kakao ve yulafla karıştırarak sağlıklı atıştırmalıklar hazırlayabilirsiniz.
  • Tatlılara ekleyin. Kek, kurabiye veya pankek gibi tariflere badem unu ekleyerek doğal bir lezzet artırıcı olarak kullanabilirsiniz.

Mini Gurmelere Kuruyemiş Sevdirmek İçin Püf Noktaları

  • Ufak parçalara ayırarak sunun, çiğnemesi daha kolay olur.
  • Sütlü tariflerde kullanın, özellikle badem sütü veya bademli yoğurt karışımları ilgi çekici olabilir.
  • Birlikte hazırlayın, çocukların yemek sürecine dahil olması yiyeceklere olan ilgisini artırır.

Badem Ekleyerek Lezzetlendirebileceğiniz Harika Tarifler

Bademin Besin Değeri ve Faydaları

Badem, içeriğindeki sağlıklı yağlar, protein, vitaminler ve mineraller sayesinde çocukların gelişimi için oldukça faydalıdır. Beslenme uzmanımızın badem hakkında verdiği önemli bilgileri okumak için buraya göz atabilirsiniz.

Badem tüketmek yüksek miktarda lif, protein, tekli doymamış ve çoklu doymamış yağlar, magnezyum, kalsiyum, E vitamini ve fenolik asitler gibi faydalı besin bileşenleri sağlamaktadır. E vitamini ve flavonoidler gibi antioksidanlar ve doymamış yağ asitleri açısından zengin olan bademin düzenli tüketimi trigliserit, toplam kolesterol ve LDL seviyelerinde azalmaya katkıda bulunabileceği çalışmalarla gösterilmiştir.

Yapılan çalışmalar, düşük kaliteli atıştırmalıklar veya yiyeceklerin yerine diyete kuruyemişlerin eklenmesi vücut yağ oranını önemli ölçüde düşürebileceğini göstermiştir. Çalışmalar bademin lif, yağ ve protein içeriğinin, midenin boşalma hızını yavaşlatarak kan şekeri seviyelerini iyileştirmeye yardımcı olabileceğini ileri sürmektedir. Ayrıca tokluk hissini arttırarak kilo kontrolünü de destekleyebilir.

Çalışmalar, bademin beslenmeye dahil edildiğinde bel çevresinde az da olsa bir incelmeye katkı sağlayabileceğini göstermiştir. Bu küçük etki, özellikle bel çevresindeki yağlanmanın azalmasıyla birlikte, kalp hastalığı ve tip 2 diyabet riskini azaltabileceğini göstermektedir (PMID:29977320).

Türkiye Ulusal Gıda Kompozisyon Veri Tabanına göre 30 gram ağırlığındaki kavrulmuş bademin besin değerleri aşağıdaki gibidir:

180 kcal, protein 6,17 g, yağ 15,07 g, karbonhidrat 3,11 g, lif 3,60 g, demir 1,58 mg, magnezyum 91 mg, kalsiyum 75 mg, potasyum 239 mg, çinko 1,12 mg, Sodyum 2 mg, fosfor 194 mg.

Unutma!

Türkiye Beslenme Rehberine göre alerjen özellik taşıyan kuruyemiş gibi besinler tamamlayıcı beslenme döneminin herhangi bir döneminde (6-12 ay) başlanabilir. Ailede alerji öyküsü varsa doktora danışılarak verilmeli. İlk kez verilirken çok az miktarda deneyip alerjik reaksiyon belirtileri olup olmadığı gözlemlenmeli. Fındık, badem ve ceviz gibi kuruyemişler ezme veya toz halinde pürelere katılarak başlanmalı.

Son Söz: Badem Masada Kalıcı Olmalı!

Mini gurmelere her zaman aynı şekilde sunulan besinleri sevdirmek zor olabilir. Farklı tarifler, yaratıcı sunumlar ve sabırlı bir yaklaşım ile bademi sofranızın vazgeçilmezi haline getirmek mümkün.

Siz bademi çocuklarınıza nasıl sevdiriyorsunuz? Yorumlarda paylaşın!

Diyetisyen Aynur Ay Tezcan

Bunları da beğenebilirsiniz...
Besin BilgileriBeslenme UzmanıLiteratürUncategorizedUzman Tavsiyesi

Fındık: Çocuk Gelişimi İçin Neden Önemli? Beslenme Uzmanından Tavsiyeler

Kuruyemişler, çocukların sağlıklı büyümesi ve gelişimi için önemli bir besin grubudur. Fındık, zengin bir besin profiliyle sağlıklı yağlar ve antioksidanlar bakımından oldukça…
Besin BilgileriBeslenme UzmanıLiteratürUzman Tavsiyesi

Mısır Unu: Çocuk Beslenmesindeki Önemi ve Faydaları

Çocuk Beslenmesinde Mısır Ununun Yeri Mutfaklarımızda sıkça kullanılan mısır unu, çocukların beslenmesine lezzet ve besleyicilik katabilecek harika bir malzemedir. Hem hafif tatlımsı…
Besin BilgileriBeslenme UzmanıLiteratürUzman Tavsiyesi

Tarhananın Besin Değerleri ve Çocuklara Faydaları

Tarhana Nedir? Mini Gurmelere Uygun Bir Besin mi? Tarhana, geleneksel mutfağımızın en sevilen lezzetlerinden biri. Büyüklerimizin mutfağında her zaman yer bulan bu…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir