6 - 12 Aya Kadar BeslenmeAnne SütüÖzge Öner ÖzcanPsikolog

6 – 12 Ay Bebeklerde Beslenmenin Ruhsal Gelişim Üzerindeki Önemi

Ek Gıda Süreci: Neden 6. Aydan Başlanmalı?

Uzman Psikolog Özge Öne Özcan diyor ki; 6 aydan sonra emzirmenin yanısıra bebeğinizi ek gıdalarla beslemek, minik gurmenizin anne memesi dışında başka tatların da olduğunu anlayarak, dış dünyayı tanımasına yardımcı olur. Bu dönem, bebeğinizin “yabancı anksiyetesi” geliştirmesi açısından da önemlidir.

Yabancı Anksiyetesi ve Çocuk Gelişimi

6 ay ile 12 aylık dönem arasında bebeğinizle kurulan güven ilişkisi önemini sürdürmektedir. Bebeğiniz artık aynada kendi yansımasını tanımakta ve gözünün önünden kaybolan bir nesneyi unutmakta ve aramamaktadır. “Görünmüyorsa yoktur.” Bebeğiniz, kendisine bakım veren herkes ile birlikte olmaktan zevk alır ve kucakta olmak ister. 7-8 ay civarında bebeğiniz, kendisine bakım veren tek bir kişiye bağlanır ve ondan ayrı kaldığında endişelenir. Bu gelişim sürecinde bebeğinizin sağlıklı bir gelişim gösterdiğini unutmamak önemlidir.

Desteksiz Oturma ve Ek Gıdaya Geçiş

  1. aydan itibaren bebeğinizde desteksiz oturma davranışı gözlemlenir. Bu davranışı geliştiren mini gurmeniz, mama sandalyesinde oturarak ek gıdalarla beslenmekten, sizi ve çevresini izlemekten zevk alacaktır. İlk dişlerini çıkarmaya başlayan bebeğiniz, farklı tatların olduğunu öğrenerek kimilerini severken kimilerini reddedecektir.

Oyun ve Beslenme Zamanı: Eğlenceli Aktiviteler

Bu beslenme sırasında bebeğiniz çeşitli sesler çıkararak size tepkiler verecektir. Bu nedenle onunla sürekli konuşmak ve dikkatini çekmeye çalışmak, beslenme zamanını eğlenceli hale getirebilir. 8. aydan itibaren minik gurmeniz, yere düşen nesneleri aramaya başlayacak ve bu durumu bir oyun haline getirecektir.

Gelişimsel Özellikler: Parmak Kullanma ve Oynama

Bebeğiniz bu aylarda parmaklarını aktif kullanma, elinde istediğini tutabilme gibi gelişimsel özellikler de gösterecektir. Bu nedenle ona yemekle oynaması için fırsat tanımak ve eline tutabileceği besinleri vermek, küçük kas gelişimi için önemlidir.

Bağımsızlaşma Davranışları: 10. Aydan İtibaren

Bebeğiniz 10 ay civarında istediği şeyi eliyle göstermeye başlayacak ve yürümeye hazırlık hareketleri sergileyerek bağımsızlaşma davranışlarının temellerini atacaktır. 11-12 ay civarında bebeğinizin çıkardığı sesler anlamlı kelimelere dönüşecek ve istediği şeyi kelimelerle ifade etmeye başlayacaktır.

6-12 Aylık Dönemde Anne Sütü ve Ek Gıdalar

6-12 aylık dönemde bebeğiniz ek gıdalar yanı sıra, eğer alıyorsa, anne sütüne devam edilmelidir. Bu dönemin sonlarına doğru büyüyen minik gurmenizin anne sütü, karnını doyurmaktan ziyade anne ile olan özel bağı ve teması devam ettirmek niteliği taşır. Bunu 24 aya kadar bebeğinizin ihtiyacı olduğunu düşündüğünüz sürece sürdürebilirsiniz.

Bunları da beğenebilirsiniz...
6 - 12 Aya Kadar BeslenmeBeslenme Uzmanı

Bebeklere Tuz Vermekten Neden Kaçınmalıyız?

Bebekler ek gıdaya geçtiğinde, anne babaların aklına sıkça gelen sorulardan biri de şudur: “Yemeklerine tuz eklemeli miyim?” Özellikle ailece yemek yerken, bebeğinize…
6 - 12 Aya Kadar BeslenmeBeslenme Uzmanı

Ek Gıdaya Geçerken: Tamamlayıcı Beslenme Nedir?

Bebeğinizin büyüdüğünü görmek, her anne-baba için tarifsiz bir mutluluk kaynağıdır. Ancak, bu büyüme sürecinde ek gıdaya geçiş gibi önemli adımlar, bazı kaygıları…
6 - 12 Aya Kadar BeslenmeBeslenme Uzmanı

Tamamlayıcı Beslenmeye Ne Zaman Başlanmalı?

Anne-baba olmanın en heyecan verici yanlarından biri, bebeğinizin her geçen gün nasıl büyüdüğünü ve geliştiğini izlemektir. Ancak, büyümenin getirdiği bu heyecanla birlikte…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir