Neden Ek Gıdaya 6. Ayda Başlanmalı? Mini gurmelerin çocuk doktoru Sultan Doğan Duyar diyor ki; Şimdi size neden ek gıdaya 6. Ayda başlanılması gerektiğinden bahsedeceğim. Öncelikle 6. Ay bir bebeğin ek gıdaya başlaması için en doğru zamandır. Çünkü Anne sütü ilk 6 ayda bebeğin ihtiyacının tamamını, 6-12 ayda %50’ sini ve 12.aydan itibaren de %30’ unu karsılar. Ve bebeğinizin sindirim sistemi anne sütü dışında ek gıdaya 6. Ayda hazırdır. Ek gıdaya erken başlamak; |
Ek gıdaya ne zaman başlanacağı, bebeklerin sağlıklı büyüme ve gelişimi için oldukça kritik bir karar noktasıdır. Ek gıdaya erken başlamanın zararları olduğu gibi, geç başlamanın da çeşitli olumsuz etkileri bulunmaktadır. Şimdi, bu iki durumu daha yakından inceleyelim ve neden doğru zamanda ek gıdaya geçişin bu kadar önemli olduğunu Çocuk Doktorundan öğrenelim.
Ek Gıdaya Erken Başlamanın Zararları Nelerdir?
- Anne sütü verimi ve anne sütü verme süresi azalır.
- Ek gıdalar önemli bir bulaşma kaynağı olduğu için bebeklerde hastalık görülme oranı riski artar
- Ek gıdaların besin değeri anne sütüne gore daha düşüktür ve anne sütünün yerine geçemezler.
- Ek gıdaya erken başlanması ve anne sütü ile birlikte aynı öğünde kullanılması anne sütündeki demir, çinko gibi birçok besin öğesinin emilimini azaltır.
- Ek gıdayaerken başlanması sonucu atopik hastalıklar, astım, tip 1 diyabet, alerjik hastalıkların, enfeksiyon hastalıklarının ve özellikle barsak villus işlevlerinin bozulması riski artar.
Ek Gıdaya Geç Başlamanın Zararları Nelerdir?
- Ek gıdalara geç başlanması sonucunda bebeğin büyüme ve gelişmesi duraksamakta, malnütrisyon (kötü beslenme) ve çeşitli vitamin mineral yetersizlikleri oluşmaktadır.
- Ek gıdalara geç başlanması ile demir ve çinko gibi mikro besin eksiklikleri oluşmaktadır. Çünkü 6. aya kadar bebeğe yeterli miktarda demir ve çinko sağlayan anne sütü, bu süreden sonra tek başına yetersiz kalmaktadır.
- Ayrıca tamamlayıcı besinlere geç başlama ile bebeğin çiğneme gibi yeme işlevlerinin gelişimi ile yeni tat ve yapıdaki besinlere alışması gecikir