Röportajlar

Nihan Kayalıoğlu

Can ve Lila’nın Yemek Alışkanlıkları: Başarılı Bir Yaklaşım

Can ve Lila’nın iştahla masaya oturmaları ve hapur hupur yemek yemelerine özenmeyen var mı? Hepimize ışık olsun diye merak ettiğim tüm sorularımı sevgili Nihan Kayalioğlu’na sordum. Bu çocuklar nasıl bu kadar güzel yemek yiyorlar dedim, o da içtenlikle uzun uzun cevap verdi. Çocuklarının her yemeği nasıl yediğini, hayat kurtaran yöntemleri ve bakış açısını anlattı. O kadar etkilendim ki, işte bu kadar basit aslında dedim ve kafamı Nihan gibi çalıştırmaya karar verdim. Umarım size de ışık olur bu röportaj. Tamamını okumak için profildeki linke tıklayabilirsiniz.

Çocuk Gelişimi ve Beslenme Süreci

  1. Çocuk gelişimi, emzirme, beslenme gibi birçok konuda ne kadar emek harcadığınızı tüm takipçileriniz olarak yakınen biliyoruz. Peki evdeki mini gurmeniz ile her şey yolunda mı merak ediyoruz? Öncelikle çocuklarınız kaç yaşında?

Lila Şubat 2013 doğumlu, Can Ali ise Nisan 2010. Ben her ikisini de 2 yaşına kadar emzirdim, yaşamlarının ilk 1 yılında sadece anne sütü ile besledim. 8-9. aydan sonra uzanmak istedikleri yiyeceklere uzanıp ellerine alıp tanışmalarına izin verdim. Biz çorba içerken ona da tattırdım, yumurta yerken verdim ama temel öğün anne sütüydü ilk sene. Can Ali’de daha tecrübesizdim ve mükemmel anne olma salgınına yakalanmıştım. Şimdi yemezse sonra yemez yap yemekleri ve yedir diyordu içimdeki ve hep onunla hareket ediyordum. Yemek yapıyordum, yemediğinde sinirleniyordum. Bizim için yemek savaşları başlamıştı! Çok üzülüyordum. Ne zamanki yüzyıllardan beri getirdiğimiz beslemek ve sevmek arasındaki ilişkiyi fark ettim işler değişti. O zamanlar Can Ali sadece saplı et (pirzola), mantı, beyaz çorba (yayla), yoğurt, makarna, pilav, krep ve meyve yiyordu. Bana çok az geliyordu, çeşitlileri arttırmam gerektiğine dair bir baskı vardı içimde ve savaşa dönüşüyordu aramızda Can Ali ile. Günde 2-3 litre de süt içiyordu. Beslemek ile sevmek ve iyi anne olmak arasında bir bağ olduğunu fark edince benim onun yemesini istediğim miktar ile onun doyacağı miktar aynı olmayabileceğini de fark ettim. Bana göre doymadı ama onun midesini ondan daha iyi kim bilecek. Madem sağlıklı beslenmesini istiyorum, o zaman eve ona göre alışveriş yapacağım. Tamam zaten onu yapıyordum ama kendi beslenmeme pek de dikkat etmiyordum. Yemesini istediğim şeyler tüketmeye başladım, sabah yumurta hazır oldu ama o krep yemeyi tercih etti, olsun içinde yumurta vardı. Çorbaları değiştirmeye, görüntüsünü yayla gibi yapmaya başladım ve kendim içtim, ona teklif bile etmedim. Salata, protein ve sebzeden oluşan akşam yemekleri yemeye başladım, isterse yanına makarna koyabileceğimi söyledim. Benim değişen kafamla beraber onun da bariyerleri kırılmaya başladı. Açsa yer inancına geçtim. Bu kafam en çok Lila’ya yaradı çünkü onunla böyle bir çekişmeye hiç sokmadım içim beni. Kafayı değiştirdim, esnedim…

Yemekle Araları Nasıl?

  1. Peki yemekle araları nasıl?

4 yaşından beri yeme konusunda daha esnek, her geçen gün yeni tatlar katıyor hayatına ve daha fazla besin öğesi tüketiyor. Benim için önemli olan açlığını yokluğunu biliyor olması ve midesi kadar yemeyi bilmesi. Şu anda neredeyse 7 yaşında ve yemek ile ilgili sorunumuz yok. Bu arada daha az süt tüketiyor, hatta artık günde bir bardak onun yerine yoğurt yemeyi tercih ediyor. Bana göre eskiden çok süt içtiği için sıvı besleniyordu ama şimdi dengeli. Lila ise yemeklerle arası iyi olan birisi. Yemek yemeye başladıkları ilk günden beri kimse onları beslemedi, herkes kendi yemeğini kendisi yedi hatta yiyeceği kadar yemeyi tabağına kendisi koydu. Benim yemek yemez ya da yesin diye gibi bir anlayışım olmadığı için iPad veya TV ile yemek yedirmek aklımın ucundan dahi geçmedi. Yemek yemezse yemez ama izlediği şeyi yer gibi, ne yediğini bilmeden anlamadan mideye indirmesini sağlıklı beslenme olarak görmüyorum; aç kalsın daha sağlıklı bence. Lila, Can Ali’ye göre daha açık yeni tatlara ve fasulye, kabak, patlıcan gibi sebzeleri tüketiyor, balık çok seviyor, et, köfte, makarna, pilav özellikle cherry domates tüketmeyi çok seviyor. Çikolata, kraker şeker gibi besinleri eve almıyorum, olur da alırsam bilmedikleri bir yere koyuyordum. Ben ne yersem, eve ne alınırsa onlar da onu yiyecekti. Arada atıştırmak istediklerinde sağlıklı atıştırmalıklar arasından seçiyorlar, yoğurt, içine meyve, kuruyemiş, salatalık, havuç, süt gibi.

Sağlıklı Beslenme Yöntemleri

  1. Çocuğunuza sağlıklı beslenme alışkanlığı kazandırmak için ne tarz yöntemler uyguluyorsunuz?

Vücudumuzu anlatıyorum. Su ve nefes en temel ihtiyaç fakat vücudumuzun işleyebilmesi, kas kemik gelişimi için protein almaları gerektiğini anlattım, antioksidan vitamin ve mineral kaynaklarını anlattım, şeker tükettiklerinde neler olduğunu anlattım ve anlatmaya devam ediyorum. Mutlaka kahvaltı ediyorlar. Makarna her zaman iyi bir anlaşma konusu, eğer makarna yemek istiyorsan yanına et veya balık yemelisin, diyorum; sen seç istersen diyorum. Bazen kabak içi bazen bezelye yemeğinin etleri derken şimdi artık yemeklerini de yiyor.

Aile Beslenme Alışkanlıkları

  1. Çocuğunuz doğduktan sonra tüm ailedeki beslenme alışkanlıklarınız ne yönde değişti?

Eve abur cubur almaz olduk, onun dışında biz zaten spor yapan bir aile olarak et, balık, salata, haşlanmış sebzeler, yumurta şeklinde besleniyorduk, değişen bir şey olmadı diyebilirim.

Mutfak Aktiviteleri

  1. Birlikte mutfağa girer misiniz? Pişirmekten en çok keyif aldığınız şey nedir?

Yemek yapmak zaman kaybı gibi geliyor bana; elli saat uğraş, 5 dakikada mideye indirilsin. Severek yapana saygım sonsuz ve onlar yapsınlar; mutlu mutlu yapsınlar biz de yiyelim. Diğer türlü kızarak oyulup yapılmış bir yemeği yemenin o enerjiyi de yemek olduğunu düşünüyorum. Fakat ben kek, pasta, kurabiye yapmayı zaman zaman seviyorum, o yüzden onlardan yapıp süslüyoruz. Ama bizim evde mutfakta yaşanır, dolayısıyla herkes her şeyin bir ucundan tutar. Can Ali ve Lila pişirme işlerini çok severler; ben sevmem, o yüzden onların yapması benim hem hoşuma gidiyor hem de işime geliyor. Düşünsene, sabahları kendi omletini kendi yapan bebeler enfes değil mi? Savaş da yemek yapmayı sever, hatta evin yemek işleri ona aittir, yumurta konusunda çok başarılı; bir de ben her yemeği yemem, o yüzden epey antrenmanlı. Mutfağı da temiz bırakır.

Kurtarıcı Yemekler

  1. Evde yemek yok, süper yorgun bir günün ardından eve giriyorsunuz. Evde çocuğunuza hemen pişirip sunduğunuz en kurtarıcı yemeğiniz nedir?

Mantı (protein ve karbonhidrat değerleri olarak bence çok ideal bir yemek çocuklar için). Bunun yanında somon ızgara, kuskus ve yayla çorbası da kurtarıcılarımdır.

Gergin Öğünler

  1. Evde çocuğunuza sunarken en gerildiğiniz öğün hangisi?

Hiç gerilmiyorum ben yemek konusunda…

Yemediği Besinler

  1. Çocuğunuzun yemediği bir besin illaki vardır. O besini sakladığınız, onun anlamadan yediği bir yemek var mı?

Kereviz, çorbanın içine koyuyorum.

Asla Yemez Dediğiniz Yemekler

  1. “Asla yemez’’ dediğiniz yemek nedir?

Yok öyle bir düşüncem…

Yemek İstemediğinde Uyguladığınız Yöntemler

  1. Yemek istemediği zaman ne tarz yöntemler uyguluyorsunuz?

Yemiyor 🙂

Keyifle Yedikleri Yemekler

  1. Keyifle silip süpürdüğü yemek nedir?

Mantı, somon, omlet, krep, beyaz çorba.

Masaya Oturtma Taktikleri

  1. Çocuğunuz yemek zamanı masaya oturtmaya ikna ettiğiniz taktikleriniz var mı?

Tek taktiğim açsa yer… (Hasta değilse)

Pişmanlıklar

  1. “Çocuğumun beslenmesinde şunu keşke yapmasaydım’’ dediğiniz bir pişmanlığınız var mı?

Can Ali’yi biraz zorladım o zamanlar, bu beslenme konusunu çözmemiştim henüz…

Abur Cuburdan Uzak Tutma Yöntemleri

  1. Çocuğunuzu abur cuburlardan nasıl uzak tutuyorsunuz?

Sağlıklı atıştırmalıklar sunarak, dolabı yaparak, kendim de sağlıklı beslenerek.

Dışarıda Yemek Seçenekleri

  1. Dışarıda yemek yiyecekseniz menüden çocuğunuz için ne seçiyorsunuz?

Ben değil, o seçiyor; ben seçenek sunuyorum, kafasını karıştırmayacak sayıda.

Seyahatlerde Yemek Yedirme

  1. Seyahatleriniz sırasında çocuğunuza yemek yedirme konusunda zorlandığınız oluyor mu?

Yedirme bilgim yok. Yedirmeyi bilmiyorum, o yiyor; mide onun.

Lila’nın Yemek Yeme Alışkanlığı

  1. Ve yine son olarak Lila’nın masada ahenk içinde nasıl güzelce yemek yediğini hepimiz ağzımızın suyu aka aka izliyoruz. (Maşallah) Bunu nasıl başardınız?

Bu aslında normal olan, benim bunun dışında bir bilgim yok ve eğer oturmuyorsa altında yatan sorunları araştırırım. Bu tip şeyleri başka sorunların yansıması olarak görüyorum.

Bunları da beğenebilirsiniz...
GenelRöportajlar

Zamaneannesi

İnsanlar nasıl çözümler buluyor, yemek krizlerini nasıl yönetiyor merak ediyorum. Çünkü daha çok öğrenmek, herkese de ışık olmak istiyorum. Zamaneannesi İlknur’dan başladım….
GenelRöportajlar

Yasemin Üstay Tekin

Geçtiğimiz hafta ‘’Her çoçuk ıspanak sevmez’’ kitabının yazarı sevgili @yasust Yasemin’in ‘’Çocuklara sebze yedirmenin yolları’’ isimli @happynesttr de düzenlenen seminerine katıldığımdan bahsetmiştim. Mini gurmemizle birlikte mutfağa…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir