İnsanlar nasıl çözümler buluyor, yemek krizlerini nasıl yönetiyor merak ediyorum. Çünkü daha çok öğrenmek, herkese de ışık olmak istiyorum. Zamaneannesi İlknur’dan başladım. Sordum da sordum. Hem sorular hep cevaplar hem de sohbet derken o kadar güzel bir gün geçirdik ki. Buyrun efendim sizin için derledim.
1.Çocuk gelişimi, emzirme, beslenme gibi bir çok konuda ne kadar emek harcadığınızı tüm takipçileriniz olarak yakınen biliyoruz. Peki evdeki mini gurmeniz ile her şey yolunda mı merak ediyoruz. Öncelikle oğlunuz kaç yaşında?
4 diyelim, Mayıs 2016 da tam 4 yaşında olacak
2. Peki yemekle arası nasıl?
Kötü 🙂 Oğlum sadece sevdiği şeyleri yiyiyor. Mantı makarna kofte, balık, tavuk, pancake krep tarzı şeyler seviyor mesela. Onları her zaman yer. Onun dışında genel beslenmesinde bulunması gereken şeyleri malesef diger gıdaların arasına saklayarak yedirmem gerekiyor.
3. Oğlunuza sağlıklı beslenme alışkanlığı kazandırmak için ne tarz yöntemler uyguluyorsunuz?
Mutfağa sokuyorum,, birlikte bir şeyler pişiriyoruz. Pazara gidiyoruz, evimizin meyve sebze alışverişini birlikte yapıyoruz. Meyvelerin sebzelerin nasıl yetiştirildiği ile ilgili oyunlar oynuyorum. Meyve sebze temalı kitaplar okuyup, çizgi filmler izletiyorum hayatında olması, ilgi duyması için. Bir de kendi küçüklüğümden örnekler veriyorum. Bak ben ıspanağı çok severdim, çok güzel yedim ve büyüdüm gibi.Küçüklüğümden ornekler veriyorum.. Ama yine de yemiyor bazen. Bir de sosyal medyanın üzerimizde yarattığı baskı var yaşadığımız devirde. Mesela avokado konusunu çok düşünmüşümdür. 10 tane anne takip ediyordanız 10 u birden çocuğunun avokado yediği fotoğrafını paylaşıyor mesela. O zaman üzerinizde ben de çocuğuma avokado yedirmeliyim şeklinde bir baskı oluşuyor. Halbuki her çocuk her şeyi yiyecek diye bir şey yok. Ama bu baskı bizi gereksiz strese sokuyor bence. Bir de çocuklar ile empati kurmanın her konuda işe yaradığını düşünüyorum. Mesela ben de ortaokul zamanı sebze yemeğe başlamıştım. Bu yüzden onunla empati kurup tabakla peşinden koşmayı bıraktım. Yiğit de o zaman acıktım demeye başladı. Bence anneler bu acıktım sözcüğünü ancak bu şekilde duyuyor, tabakla peşinden koşmayı bıraktığı zaman.
4. Oğlunuz doğduktan sonra tüm ailedeki beslenme alışkanlıklarınız ne yönde değişti?
Eşimin sebzeyle arası pek yok mesela. Ama birlikte sofraya oturduğumuz yemek saatlerinde kereviz gibi eşimin sevdiği sebze yemeklerinden pişiriyorum. O zaman Yiğit de yiyor. Böylece biz de Yiğit’ e sağlıklı beslenme alışkanlığı kazandırmaya çalışırken aslında kendimiz de sağlıklı beslenmiş oluyoruz.
5. Birlikte mutfağa girer misiniz? Pişirmekten en çok keyif aldığınız şey nedir?
Evet birlikte mutfağa girmekten pek keyif alırız. Sadece sevdiği yemekleri değil sevmediklerini de birlikte pişiriyoruz ki onları da yemeye alışsın. Ama Yiğit’in yemekten en çok hoşlandığı ve birlikte pişirdiğimiz yemekler de pancake ve kek.
6. Evde yemek yok, süper yorgun bir günün ardından eve giriyorsunuz. Evde oğlunuza hemen pişirip sunduğunuz en kurtarıcı yemeğiniz nedir?
Mantı ve ızgara balık.
7. Evde oğlunuza sunarken en gerildiğiniz öğün hangisi?
Bir çok anne sabah kahvaltısında çok gerilir ama ben en çok akşam yemeğinde geriliyorum. Çünkü eğer evdeysek öğlen sevdiği yemeği yemiş oluyor ve maalesef akşam da onu yemek istiyor. Ben de farklı bir şey yemesini istiyorum haliyle. O yüzden çok geriliyorum.
8. Oğlunuzun yemediği bir besin illaki vardır. O besini sakladığınız, onun anlamadan yediği bir yemek var mı?
Ispanağı, maydanoz gibi köftenin içine koyuyorum. Karnabaharı sufle yapıyorum fırında. Nohutu da nohut köftesi olarak veriyorum. Sebzeleri de sebzeli kek kurtarıyor.
9. ‘’Asla yemez’’ dediğiniz yemek nedir?
Her türlü sebze yemeği
10. Yemek istemediği zaman ne tarz yöntemler uyguluyorsunuz?
Aç bırakıyorum. Akşam yemeğini yemediği zaman sabah kahvaltısına kadar başka yemek vermiyorum. Çok işe yarıyor. Çünkü ertesi gün akşam yemeğini güzelce yiyor.
11. Keyifle silip süpürdüğü yemek nedir?
Mantı ve balık.
12. Oğlunuzu yemek zamanı masaya oturtmaya ikna ettiğiniz taktikleriniz var mı?
Bi yandan yemek yiyeceğiz bi yandan sohbet edeceğiz diyorum. Gün sonu raporu gibi. Herkes gün içinde ne yaptığını anlatıyor yemek zamanı. Masaya oturup sohbet ederken de o yemeğini yemiş oluyor.
13. ‘’Oğlumun beslenmesinde şunu keşke yapmasaydım’’ dediğiniz bir pişmanlığınız var mı?
Blw uygulayamadım., uygulamak çok isterdim. Ancak benim ek gıdaya geçtiğim dönem blw bu kadar yaygın değildi. Keşke Esra’yı daha erken tanısaydım.
14. Oğlunuzu abur cuburlardan nasıl uzak tutuyorsunuz?
Markette görüp de almak istediği bir şeyin aynısını evde birlikte pişirebiliyoruz diyorum. Mesela cips paketlerine çok meraklıydı bir ara. Evde güzelce cips yapmayı öğrendim. Yine bir dönem paketteki hazır patlamış mısırlardan çok istiyordu. Ona büyük patlamış mısır makinelerinin minyatürü gibi üretilmiş ev tipi mısır patlatma makinesi aldım. Birlikte mısır patlatıp yiyoruz.
15. Dışarıda yemek yiyecekseniz menüden oğlunuz için ne seçiyorsunuz?
Köfte ve makarna.
16. Seyahatleriniz sırasında oğlunuza yemek yedirme konusunda zorlandığınız oluyor mu?
Olmaz mı? Her yerde her şeyi yemiyor. Ama yine de sağlıklı seçimler yapmaya onu ikna etmeye çalışıyorum. Mesela sabah kahvaltıda yumurta yediyse öğlen bir daha omlet yediği olmuştur tatillerde.
17. Son olarak tüm takipçilerimizle bir tarifinizi paylaşır mısınız?
Üstü ıspanaklı cupcake tarifi.