6 - 12 Aya Kadar BeslenmeBeslenme Uzmanı

Ek Gıdaya Geçerken: Tamamlayıcı Beslenme Nedir?

Bebeğinizin büyüdüğünü görmek, her anne-baba için tarifsiz bir mutluluk kaynağıdır. Ancak, bu büyüme sürecinde ek gıdaya geçiş gibi önemli adımlar, bazı kaygıları da beraberinde getirebilir. Annelerin en sık yaşadığı durumlardan biri, ek gıdaya geçiş konusunda kafalarının karışmasıdır. Çoğu anne, çeşitli kaynaklardan çok fazla bilgi alır ve neyin doğru olduğunu ayırt etmekte zorlanabilir. Oysa ki, ek gıdaya geçiş süreci adım adım, sakin ve bilinçli bir şekilde yönetildiğinde çok daha rahat bir süreç haline gelebilir.

Tam da bu soruları netleştirmek ve ek gıdaya geçiş sürecinin ne olduğunu anlamak için Beslenme Uzmanı Aynur Ay Tezcan’a danıştık. Ek gıdaya geçerken nelere dikkat edilmeli? Tamamlayıcı beslenme nedir ve nasıl uygulanmalıdır? İşte, uzmanından bu sürece dair en doğru bilgiler.

“Tamamlayıcı beslenme, anne sütüne ek olarak başka yiyecekler vermek anlamına gelmektedir. Anne sütü dışındaki diğer yiyeceklere tamamlayıcı yiyecekler denir. 

Tamamlayıcı beslenme, yeterli besin alımını sağlamaktan daha fazlasıdır. Yemekleri tatmak, küçük çocukların gözlemlediği, taklit ettiği, beğendiği veya beğenmediği, yiyecekleri öğrendiği ve yaşam boyu alışkanlıkların oluştuğu deneyimlerdir.  

İki tür tamamlayıcı gıda vardır: özel olarak hazırlanmış gıdalar ve yenmesini kolaylaştırmak için değiştirilmiş aile yemekleri

Örneğin, bir anne bebeğinin yemesini kolaylaştırmak için özel olarak sebze püresi hazırlayabilir veya hazırlanan aile yemeğinin kıvamını değiştirerek (ezerek) daha kolay yenilebilir hale getirebilir.”

Diyetisyen Aynur Ay Tezcan

Bunları da beğenebilirsiniz...
Besin BilgileriBeslenme Uzmanı

Havuçların Besin Değerleriyle Gelen Sağlık Mucizesi

Havuçların Renk Çeşitliliği ve Besin Değerleri Havuçlar sarı, beyaz, turuncu, kırmızı ve mor gibi birçok renkte bulunur. Özellikle beta karoten, lif, K1…
Beslenme UzmanıSıkça Sorulan sorular

Çocukların Gıda Kıvamına Alışması: Adım Adım Beslenme Tavsiyeleri

SORU: 2,5 yaşındaki çocuğum hala tüm yemeklerini püre olarak yemek istiyor, asla çiğnemek istemiyor. Bu zararlı mıdır ve ne yapabilirim? Çocukların Gıda…
B12Beslenme Uzmanı

B-12 Vitamininin Çocuk Sağlığı Üzerindeki Hayati Rolü

Mini Gurmelerimizin Beslenmesinde B-12 Vitamininin Önemi B-12 vitamini, çocukların sağlıklı büyüme ve gelişimi için kritik bir rol oynar. Beyin gelişimi, sinir sistemi…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir