6 - 12 Aya Kadar BeslenmeBeslenme Uzmanı

Tamamlayıcı Beslenmeye Ne Zaman Başlanmalı?

Anne-baba olmanın en heyecan verici yanlarından biri, bebeğinizin her geçen gün nasıl büyüdüğünü ve geliştiğini izlemektir. Ancak, büyümenin getirdiği bu heyecanla birlikte bazı sorular da akılları meşgul eder. Özellikle beslenme konusunda çoğu annenin aklında sıkça sorulan ve önemli bir soru vardır: “Bebeğim ek gıdaya ne zaman geçmeli?” Anne sütü ile başlayan bu beslenme yolculuğunda, katı gıdalara geçişin doğru zamanını belirlemek, bebeğinizin sağlıklı büyümesi için hayati bir rol oynar. Tam da bu noktada anneler sıklıkla kafa karışıklığı yaşar ve hangi zamanın en uygun olduğunu merak eder.

Bu önemli soruya açıklık getirmek ve ailelerin kafasındaki soru işaretlerini gidermek amacıyla, Diyetisyen Aynur Ay Tezcan’a danıştık. İşte, uzmanından ek gıdaya geçiş süreci hakkında en doğru bilgiler.

“Dünya Sağlık Örgütü’nün tanımladığı şekliyle tamamlayıcı beslenme “anne sütü tek başına bebeklerin besin gereksinimlerini karşılamaya yetmediğinde başlayan süreçtir”. 

Dünya Sağlık Örgütü tarafından yapılan bir incelemede, iyi beslenmiş annelerin sütü 6 ay boyunca sağlıklı bebeğin enerji, protein ve çoğu vitamin ve mineral ihtiyacını karşılayabileceği sonucuna varılmıştır.

Sağlıklı ve zamanında doğan bebeklerde tamamlayıcı beslenme 4 aydan önce verilmemeli, öte yandan 6 aydan sonraya ertelenmemeli. Bunun yanında bebekler farklı hızlarda geliştiği için ayrı ayrı ele alınmalıdır.

Tamamlayıcı beslenme hem beslenme hem de gelişimsel nedenlerle gereklidir ve anne sütü ile beslenmeden katı beslenmeye geçişte önemli bir aşamadır.”

Diyetisyen Aynur Ay Tezcan

Bunları da beğenebilirsiniz...
Besin BilgileriBeslenme Uzmanı

Havuçların Besin Değerleriyle Gelen Sağlık Mucizesi

Havuçların Renk Çeşitliliği ve Besin Değerleri Havuçlar sarı, beyaz, turuncu, kırmızı ve mor gibi birçok renkte bulunur. Özellikle beta karoten, lif, K1…
Beslenme UzmanıSıkça Sorulan sorular

Çocukların Gıda Kıvamına Alışması: Adım Adım Beslenme Tavsiyeleri

SORU: 2,5 yaşındaki çocuğum hala tüm yemeklerini püre olarak yemek istiyor, asla çiğnemek istemiyor. Bu zararlı mıdır ve ne yapabilirim? Çocukların Gıda…
B12Beslenme Uzmanı

B-12 Vitamininin Çocuk Sağlığı Üzerindeki Hayati Rolü

Mini Gurmelerimizin Beslenmesinde B-12 Vitamininin Önemi B-12 vitamini, çocukların sağlıklı büyüme ve gelişimi için kritik bir rol oynar. Beyin gelişimi, sinir sistemi…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir