Brokoli Nedir? Besin Değerleri ve Sağlık Faydaları
Brokoli, turpgiller ailesine ait bir sebze olup, C vitamini, K vitamini, demir ve potasyum dahil olmak üzere birçok besin açısından zengindir.
Brokoli Nasıl Tüketilir? Çiğ mi Yoksa Pişmiş mi Daha Sağlıklı?
Oldukça popüler bir sebze olan brokoli, hem çiğ hem de pişmiş olarak tüketilebilmektedir. Çin’de yapılan bir çalışmada, brokolinin besin değerlerini koruyan en iyi pişirme yönteminin buharda pişirme olduğu sonucuna varılmıştır. (PMID: 196 50196)
100 Gram Brokolinin Besin Değerleri Neler?
Türkiye Ulusal Gıda Kompozisyon Veri Tabanına göre, 100 gram ağırlığındaki brokolinin besin değerleri aşağıdaki gibidir:
- Kalori: 39 kcal
- Su: 87,98 g
- Protein: 3 g
- Karbonhidrat: 4,30 g
- Posa (Lif): 3,42 g
- Potasyum: 350 mg
- K-1 Vitamini: 110 mikrogram
- Demir: 1,22 mg
- Magnezyum: 28 mg
- C Vitamini: 107,6 mg
Brokolinin İçerdiği Antioksidanlar ve Bitki Bileşikleri Nelerdir?
Brokoli, sağlık yararları yüksek olan çeşitli antioksidanlar ve bitki bileşikleri içermektedir. Keskin tadı, içerdiği kükürtlü bileşiklerden gelmektedir.
Sülforafan Nedir? Brokolinin Sağlık Faydaları Üzerindeki Etkisi
Brokoli, sülforafan gibi biyoaktif bileşikler açısından oldukça zengindir. Sülforafan, kalp sağlığını desteklemesi ve sindirimi iyileştirmesi gibi sağlık yararları ile ilişkilendirilmektedir.
Brokolinin Tiroid Sağlığına Etkisi: Guatrojenler ve Pişirme Yöntemleri
Brokoli genelde iyi tolere edilir ve alerjileri nadirdir. Ancak brokoli, tiroid fonksiyonunu bozabilecek bileşikler olan guatrojenler içermektedir.
Brokoliyi pişirmek, bu bileşiklerin etkisini azaltabilmektedir. Özellikle haşlayarak pişirme yönteminin, brokolinin guatrojenik etkisini azalttığı gözlemlenmiştir. (PMID: 26894086)
Diyetisyen Aynur Ay Tezcan