6 - 12 Aya Kadar BeslenmeÇocuk DoktoruSultan Doğan Duyar

Ek Gıda Sürecine Ne Zaman Başlanmalı? Çocuk Doktorundan 6. Ay Tavsiyeleri ve Beslenme İpuçları

Çocuk Doktorundan Mini Gurme Annelerine Ek Gıda Süreci Hakkında Bilgilendirme

Hey, duymayan kaldı mı? LİV Hospital Hastanesi Pediatri Bölümü Uzman Doktor Sultan Doğan Duyar (@sdoganduyar) artık mini gurme annelerine hepimizin merak ettiği birçok konuda yazılar yazıp bizi aydınlatacak. Ve ben, mini gurme ekibine tecrübeli bir ismi daha kattığım için çok mutluyum. Böylece, mini gurmelerimizin beslenmesi ile ilgili her açıdan – beslenme uzmanı, çocuk doktoru ve psikolog – değerlendirme yapabileceğiz.

Ek Gıda Süreci: Neden 6. Ayda Başlanmalı?

Bu dönem, bebeğin ek besinlerle tanışması ve beslenme alışkanlıklarını kazanması açısından oldukça önemlidir. İlk altı ay anne sütüyle beslenen bebek için, büyüme ve gelişmenin sağlıklı sürdürülebilmesi açısından yeni gıdalara bu dönemde başlanması gereklidir.

Anne Sütü ile Ek Gıdanın Dengesi: Ne Zaman Ek Gıdaya Geçilmeli?

Bebeklerin protein, vitaminler ve temel mineraller ile ilgili gereksinimlerini karşılamak için sadece emzirmenin yeterli olduğu zaman dilimi, iyi beslenen annelerin sağlıklı ve zamanında doğan bebekleri için 6 aydır.

Ek Gıdaya Erken Başlamanın Zararları Nelerdir?

Bilimsel çalışmalar, tamamlayıcı besinlere erken başlanmasının (12 haftadan önce) uygun olmadığını göstermektedir. 12-15 haftadan önce ek gıdaya geçmek, gastrointestinal ve solunum sistemi enfeksiyonları riskini artırabilir. Anne sütü verimi ve süresi azalır. Ayrıca atopik egzama, gıda alerjisi ve tip 1 diyabet riskini de artırdığı bilimsel olarak kanıtlanmıştır.

Ek Gıdaya Geç Başlamanın Zararları Nelerdir?

Tamamlayıcı besinlere geç başlamak, bebeğin büyüme ve gelişimini duraksatabilir. Bu durum, istenmeyen sağlık sorunlarına yol açabilir. Bebeğin çiğneme becerileri ve yeni tatlara alışması da gecikebilir.

Bebeklerde Sakıncalı Besinler: Hangi Gıdalar 1 Yaşına Kadar Verilmemeli?

0 ve 1 yaş arasında, taze inek sütü, çay, bitkisel çaylar, bal, şeker ve bakla sakıncalı besinler olarak tanımlanmıştır.

Taze İnek Sütünün Sakıncaları

Taze inek sütü, 6. aydan önce sindirim sisteminde mikro düzeyde kanamalara yol açabileceği için önerilmemektedir. Düşük demir içeriği ve yüksek protein ile sodyum içeriğine sahip olması nedeniyle, anne sütünün yerini almamalıdır.

Şekerin Zararları: Neden Bebek Beslenmesinde Kaçınılmalı?

Şeker, boş enerji kaynağı olduğu için bebek beslenmesinde kullanılması doğru değildir. Fazla tüketilmesi, iştahsızlığa, diş çürüklerine ve ileriye dönük hatalı beslenme alışkanlıklarına neden olabilir.

Ek Gıdaya Geçiş: 6. Aydan Sonra Nasıl Besinler Başlanmalı?

  1. aydan sonra bebeğe haftada 2-3 yeni besin başlanmalıdır. İlk etapta tadımlık olarak verilmelidir ve bir tepki ya da alerjik reaksiyon olup olmadığı gözlemlenmelidir.

Bebeğin Beslenme Düzeni: Pürtüklü Yiyeceklere Alıştırma

  1. aydan sonra bebek, daha yoğun ve pürtüklü besinlere alıştırılmalıdır. Bu, özellikle öğürme refleksinin duyarsızlaştırılması için önemli bir dönemdir.

Çay ve bitkisel çaylar
Taze inek sütü
Bal ve şeker

Bunları da beğenebilirsiniz...
6 - 12 Aya Kadar BeslenmeBeslenme Uzmanı

Bebeklere Tuz Vermekten Neden Kaçınmalıyız?

Bebekler ek gıdaya geçtiğinde, anne babaların aklına sıkça gelen sorulardan biri de şudur: “Yemeklerine tuz eklemeli miyim?” Özellikle ailece yemek yerken, bebeğinize…
6 - 12 Aya Kadar BeslenmeBeslenme Uzmanı

Ek Gıdaya Geçerken: Tamamlayıcı Beslenme Nedir?

Bebeğinizin büyüdüğünü görmek, her anne-baba için tarifsiz bir mutluluk kaynağıdır. Ancak, bu büyüme sürecinde ek gıdaya geçiş gibi önemli adımlar, bazı kaygıları…
6 - 12 Aya Kadar BeslenmeBeslenme Uzmanı

Tamamlayıcı Beslenmeye Ne Zaman Başlanmalı?

Anne-baba olmanın en heyecan verici yanlarından biri, bebeğinizin her geçen gün nasıl büyüdüğünü ve geliştiğini izlemektir. Ancak, büyümenin getirdiği bu heyecanla birlikte…

2 yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir